donderdag 7 maart 2019

F.B. Hotz: kaart van Geversstraat gevonden

F.B. HOTZ: KAART VAN GEVERSSTRAAT 26 GEVONDEN


Geversstraat, Oegstgeest, ca. 1930, met op nr. 26, het eerste huis rechts van de garage, het huis van de opa van
F.B. Hotz. De zijstraat rechts is de Deutzstraat. 
Collectie Jan Paul Hinrichs)
F.B. Hotz koesterde de Leidse Rijnsburgerweg, waaraan zijn geboortehuis lag, en de Oegstgeester Geversstraat, waaraan op nr. 26 het huis lag van zijn grootvader. De Geversstraat was meer dan een straat: de afdruk van de tijd, een stille oergetuige, sterker dan de mensen die er woonden. In een brief aan zijn oom H.W. Kunst, geschreven in Oegstgeest op 24 augustus 1976, gaat hij, slechtziend, met verbluffende precisie in op een fotokaart van de Geversstraat die hij onder ogen had gekregen. Hij ziet details die van de foto een stuk cultuurhistorie maken: ‘De foto van de Geversstraat is wonderlijk van sfeer! Het is nog heel vroeg in de morgen: de zon staat laag in het oosten en geeft lange schaduwen. Het is ook nog erg stil op de weg. De gordijnen van het huis zijn nog dicht maar de ramen van de “rode kamer” staan open. Misschien zat grootvader alleen aan het ontbijt (zoals meestal) en was oma juist begonnen, boven, het huis te “luchten”  en schoon te maken. De kaart zal van omstreeks 1930 zijn, gezien dat oude verkeersbord en de ligging van de tramrails door de Deutzstraat. In ieder geval leefde grootvader nog (kort na zijn dood werd de rails verlegd). De modernste auto op de kaart is een Studebaker ‘28.’[i]       
     De  kaart die Hotz beschrijft, was zo'n zeven jaar voor mij ontraceerbaar. Maar op 1 januari 2019 kwam een kaart op Marktplaats te koop met een afbeelding die onmiskenbaar met de beschrijving van Hotz overeenkomt.  De kaart die ik ontving, is een uitgave van de Photo Rotatie Pers / D. van der List, Amsterdam. Het huis van opa Hotz bevindt zich, vol in de zon, enigszins links van het midden, direct naast de rechter toren van de modernistische garage van automobielbedrijf Kamsteeg. Het verkeersbord dat Hotz noemt, staat tussen de kastanjeboom en de straatlantaarn. Het geboortehuis van Jan Wolkers  is niet zichtbaar: het bevindt zich enige huizen verder in de zijstraat, de Deutzstraat.
 
Jan Paul Hinrichs



[i] Jan Paul Hinrichs, De poëzie van een enclave (Amsterdam: De Wilde Tomaat, 2017), p. 18.

 
| De foto is met uitvoerig bijschrift gepubliceerd in een aflevering van de rubriek 'Schoon & haaks', De Parelduiker 24 (2019), nr. 1, p.  69, als onderdeel van een recensie van het boek van Joke Linders, Geversstraat 25.Opgroeien in Oegstgeest  (Bloemendaal: Schaep 14, 2018).