zondag 12 februari 2023

De melancholie van een residentie (boek verschenen)

DE MELANCHOLIE VAN EEN RESIDENTIE: BOEK VERSCHENEN

Bij Uitgeverij Fragment in Leiden verscheen zojuist De melancholie van een residentie, een essay over J.J. Voskuil en zijn proza en memoires over zijn geboortestad Den Haag. Uit de aanbiedingsmail van de uitgever:

"Jan Paul Hinrichs onderzoekt in De melancholie van een residentie de rol van Den Haag in het werk van J.J. Voskuil. Rond de Vruchtenbuurt, waar hij zijn jeugd doorbracht, vindt Voskuil steeds ‘een vreemde, onwereldse stilte, zoals die er alleen in Den Haag kon hangen’. Verlaten, nachtelijke straten zijn bevolkt door ‘nette, kleine burgers, die hier leefden in het goed ­vertrouwen dat ze door de dood vergeten zouden worden. Misschien was dat wel het meest kenmerkende voor Den Haag’. 

Op Haagse straten projecteert Voskuil, overal in zijn oeuvre, zijn ­behoefte aan veiligheid, stilte en onthechting. Het essay legt de verborgen Haagse ­binnenwereld van Voskuil bloot: over zijn ­geboortestad slaat hij een bijzondere toon aan, met een gevoelsdiepte die hij elders niet laat ­blijken. Op vrienden en collega’s knapt Voskuil af, maar zijn Haagse jeugd blijft hij trouw."

| Zie verder: Jan Paul Hinrichs, De melancholie van een residentie. Leiden: Fragment, 2023. 60 pp. Oplage: 100 plus enige hc exemplaren.